Som vi tidigare skrivit vill vi lyfta upp hälsofrågor här på bloggen. Det vi tänkt prata om idag är löpning/jogging som motionsform.

Hälsofördelar med löpning

löpning med pulsklocka är kul!

Att ge sig ut och springa är något av det enklaste man kan göra. Det enda du behöver är ett par OK löparskor (och någon form av kläder). Det finns nog ingen billigare träning sett till hur effektivt det är!

Att springa är något väldigt naturligt varför man knappt behöver oroa sig för skador eller andra problem, jämfört med många andra aktiviteter.

Några av de mest intressanta hälsofördelarna med löpning enligt oss är följande:

  • Man stärker immunförsvaret.
  • Man stärker både skelettet och sina muskler.
  • Fettprofilen i blodet förbättras.
  • Man stärker och bromsar hjärnans åldrande. Detta eftersom hjärnan förses med extra mycket syre. Det förebygger också Alzheimers sjukdom.
  • Man blir mer harmonisk tack vare att nivåerna av kortisol (stresshormon) och adrenalin minskas.
  • Man förbättrar lungans kapacitet och funktion.
  • Hjärtat stärks.

Källa Runners World.

Hur kan man göra löpningen roligare?

Även om alla vet hur nyttigt och bra det är att ge sig ut och springa kan det ibland vara svårt att hitta ork och motivation. Vi tänkte här ge några enkla men effektiva knep för att komma ut lite oftare!

Använd en pulsklocka!

Att använda en pulsklocka när man springer kan vara väldigt roligt och motiverande. Med en pulsklocka kan man se alltifrån sin puls, distans V02 max och mycket mycket mer beroende på hur avancerad modell man har. De finns både med och utan separat pulsband. Tips, välj en med GPS! Läs mer om pulsklockor på pulsklockaguiden.nu!

Sätt upp mål!

Allting i livet är roligare när man har mål att sträva mot! Det enklaste målet med löpning är att ta tid och försöka springa en viss sträcka på en viss tid. Till exempel att springa milen på 50 min, eller vilken nivå man nu ligger på. Pro-tip: sätt upp små delmål och större huvudmål!

Planera träningen i förväg!

Istället för att bestämma samma dag om du ska springa eller inte så bör du bestämma i förväg. Till exempel, på måndag och torsdag ska jag springa milen. Då är det svårare att “komma undan”.

Just do it!